Interrail-lippu & Paikkavaraukset

Interrail ja paikkavaraukset

Jatkamme reittien päivityksiä jälleen kun matkustustilanne normalisoituu nykyisestä. Muista tarkistaa eri maiden matkustusrajoitukset ja säännöt jos lähdet reissuun.

Interrail-liput saat nyt helposti kotiin toimitettuna InterrailExpress-kaupasta.

Paikkavarausten tekeminen Interrail-matkalle


Paikkavarauksien tekeminen Interrail-matkalle sujuu helposti kun tiedät miten toimia.

Seuraavissa maissa useimpiin tai kaikkiin kaukojuniin tarvitaan maksullinen paikkalippu:

Espanja, Italia, Portugali, Ranska & Ruotsi


Paikkavaraus ei yleensä ole pakollinen seuraavissa maissa:

Belgia, Luxemburg, Hollanti, Sveitsi, Saksa, Itävalta, Tsekki, Tanska, Norja, Iso-Britannia ja Irlanti.


Muutamissa suurnopeusjunissa on käytössä ns. Interrail-kiintiöitä - eli Interrail-passilla pääsee matkustamaan vain tietty määrä reilaajia per junavuoro.

Keski- ja Itä-Euroopassa sekä Balkanilla käytännöt vaihtelevat - joihinkin juniin saattaa tarvita paikkavarauksen, toisiin taas ei. Alempaa sivulta löydät lisätietoa eri maiden käytönnöistä.


Paikkavaraus netistä tai puhelimitse


Alempaa sivulta löydät ohjeita paikkavarauksien tekoon verkkosivujen kautta. Kaikkiin juniin ei kuitenkaan voi tehdä paikkavarausta netissä - silloin kannattaa soittaa esim. ÖBB:n puhelinpalveluun numeroon +43 5 1717 - puhelimitse saat varattua paikat moniin juniin joihin ei voi tehdä varausta netissä.Valitse maa jonka Interrail/paikkavarauskäytännöistä haluat tietoa:

Ruotsi, esim. Tukholma - Kööpenhamina: SJ


Interrail-paikan saa varattua SJ:n sivuilta ja saat ne heti PDF-tiedostona. Jos matkustat lapsen kanssa niin huomioi että myös lapsen kohdalla matkustajaksi tulee valita aikuinen jotta saat paikkavarauksen tehtyä.

Valitse haluamasi lähtöpaikka ja määränpää etusivulta ja sen jälkeen klikkaa alhaalla näkyvää linkkiä lisätäksesi Interrail-lippujen tiedot.Tanska, esim. Kööpenhamina - Hampuri: DSB


Interrail-paikan kansainvälisiin juniin (esim. Hampuriin) saa varattua tämän linkin kautta DSB:n sivuilta ja saat ne heti PDF-tiedostona.

Syötä varaussivulle tietosi ja valitse haluamasi junavuoro seuraavalta sivulta.

Tanskan sisäisiin juniin ei tarvita paikkavarausta mutta sen saa halutessaan n. 4 € hintaan sekä netistä että asemalta. Jos haluat varata paikan etukäteen, syötä DSB:n etusivulle matkan tiedot ja valitse 0 matkustajaa ja haluamasi määrä paikkoja.Saksa, esim. Hampuri - Itävalta/Sveitsi/Tsekki/Hollanti/Italia: DB


Interrail-paikan Saksan sisäisiin sekä joihinkin kansainvälisiin juniin saa varattua tästä DB:n sivuilta.

Syötä matkasi tiedot ja klikkaa alhaalta löytyvää linkkiä "Seat only (no ticket)". DB:n paikkavaraukset maksavat yleensä 4,50 € - joihinkin juniin, mm. suoriin yhteyksiin Itävaltaan saat paikkavarauksen hieman halvemmalla ÖBB:n sivuilta (3 €).

Saksan sisäisiin juniin paikkavaraus ei yleensä ole pakollinen, lukuunottamatta muutamaa ICE Sprinter junaa jotka on merkattu "Reservation obligatory". Interrail-lippu ei kata Flixtrain-junia.Itävalta, esim. Wien - Unkari/Slovakia/Slovenia/Kroatia/Serbia: ÖBB


ÖBB:n paikkavarauksen päiväjuniin voit tehdä tämän linkin kautta - syötä matkasi tiedot ja valitse "Seat only (no ticket)".

ÖBB:n yöjuniin (Nightjet) voit myös tehdä makuupaikkavarauksen netissä - toimi näin:

1. Hae matkaa normaalisti ÖBB:n sivuilta valitsemalla asemat ja painamalla "Book ticket" sekä valitse seuraavalta sivulta "Single tickets and day tickets"
2. Kun olet löytänyt yöjunayhteyden (merkattu sinisellä ja kirjaimilla NJ), valitse se
3. Seuraavaksi klikkaa ylälaidasta "Who is going" -kohdasta "Change" ja valitse haluamasi määrä matkustajia
4. Lisää matkustajille joilla on Interrail-lippu alennus kohdasta "Add discount"
5. Esiin tulee hakukenttä jossa lukee "Find discount" - kirjoita tähän kenttään "Interrail"
6. Valitse "Interrail / Eurail - globalpass"
7. Paina vielä "Confirm"
8. Alennus on nyt lisätty matkustajalle - toista tarvittaessa muille matkustajille
9. Voit tämän jälkeen valita haluamasi makuupaikat alennettuun hintaan

Yöjuniin saat varattua paikan halutessasi myös ÖBB:n puhelinpalvelusta numerosta +43 5 1717.

Itävallan sisäisiin juniin paikkavaraus ei ole pakollinen (paitsi Nightjet).Tšekki, esim. Praha - Saksa/Itävalta/Unkari/Puola/Slovakia/Sveitsi: CD tai Leoexpress


CD:n sivujen kautta voit tehdä paikkavaraukset syöttämällä matkasi tiedot ja painamalla "Search". Hakutulossivulla on linkki "I want a reservation only". Klikkaa linkkiä ja lisää matka ostoskoriin.

Tšekistä lähteviin yöjuniin ei voi tehdä varausta netissä - kannattaa koittaa varauksen tekemistä puhelimitse ÖBB:n puhelinpalvelusta numerosta +43 5 1717. Voit toki ostaa makuupaikkavarauksen myös vasta asemalta mutta silloin on pieni riski että juna saattaa olla loppuunmyyty.

Tšekissä ja Puolassa toimivalle yksityiselle rautatieyhtiölle Leoexpressille voi myös tehdä Interrail-paikkavarauksen (joka on pakollinen näihin juniin mutta ilmainen) netissä. Sen voi myös hyvin tehdä asemalla Prahassa tai Ostravassa. Online-varauksen saat tehtyä siirtymällä tästä Leoexpressin sivuille ja syötämällä matkasi tiedot. Kun klikkaat "Passenger" kohdassa olevaa "Persons" -valikkoa, niin saat esille linkin jossa lukee "Discounts". Valitse "Interrail/Eurail". Näin junalipun hintaan tulee 100% alennus ja saat sen varattua ilman kuluja.

Muihin Tšekin sisäisiin juniin ei ole pakollista paikkavarausta, lukuunottamatta Supercity ja Regiojet-junia.Ranska, esim. Pariisi - Milan/Torino ja Ranskan sisäiset junat: SNCF


SNCF:n sivujen kautta voit tehdä varauksen Ranskan sisäisiin juniin sekä myös TGV-juniin Milanoon/Torinoon. Varausmaksu on yleensä 10-20 € Ranskan sisäisiin juniin. Paikkavaraukset TGV-juniin Espanjaan ja Italiaan ovat kalliimpia (31-34 €) ja niitä on rajoitettu määrä per junavuoro. Pariisi - Barcelona paikkalippua ei pysty myöskään ostamaan netistä. Saatat päästä huomattavasti halvemmalla ottamalla hieman hitaampia mutta silti nopeita paikallisjunia. Esim. Barcelonaan pääset ilman paikkavarauksia ja lisäkuluja Toulousesta La-Tour-De-Carolin kautta ja näet samalla kaunista Pyreneiden vuoristoa. Voit myös ottaa yöjunan Pariisista La-Tour-De-Caroliin ja jatkaa siitä Barcelonaan paikallisjunilla - 6-hengen hytin makuuvaunupaikan lisämaksu Interrail-kortilla on tietojemme mukaan n. 19-25 €.

Paikkavaraus tehdään valitsemalla "No discount card"-kohdasta "Pass Interrail" -> "Global pass"/"One Country France".

Ranskan TER-paikallisjuniin ei tarvita paikkavarausta eikä niitä edes myydä.Italian sisäiset junat: Italiarail


Italiassa muihin kuin paikallisjuniin, InterCity-juniin ja Express-paikallisjuniin tarvitaan paikkavaraus. Frecciarossa, Frecciargento & Frecciabianca juniin hinta on 10 € - InterCityyn saa paikkavarauksen halutessaan 3 €. Myös yöjuniin tarvitaan lisämaksu makuupaikalle. Trenitalian omilta sivuilta ei tällä hetkellä tietojemme mukaan pysty varaamaan paikkalippuja. Ne voi varata joko Italiarailin sivuilta tai vasta Italiassa asemalta.

Paikkavaraus tehdään valitsemalla "I have a Eurail/InterRail Pass"-kohdasta "2nd class/1st class".Sveitsin sisäiset junat


Sveitsissä on paljon pieniä yksityisrautateitä, joista osaan voi matkustaa ilmaiseksi Interrail-lipulla ja joihinkin saa alennusta. Kaikki SBB:n liikennöimät reitit eivät vaadi paikkavarusta - kannattaa vain hypätä junaan. Paikkavarauksia saa myös asemalta, hinta 5 CHF. Suositut Glacier ja Bernina Express-junat vaativat ainoastaan paikkavarauksen. Glacier Express paikkavarauksen voit tehdä tästä linkistä ja Bernina Express paikkavarauksen tästä linkistä - muista valita "Reduction"-kohdasta "Interrail Pass".

Lisätietoa Sveitsin yksittäisistä junayhtiöistä saat Seat61:n sivulta.Bosnia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia, Kreikka, Kroatia, Makedonia, Montenegro, Norja, Portugali, Puola, Romania, Serbia, Slovakia, Slovenia, Turkki, Unkari,


Bosniassa ei tarvita paikkavarauksia - poikkeuksena on Talgo-junat Sarajevon ja Mostarin välillä joihin paikkalippu maksaa 0,50 €. Osta asemalta.

Bulgariassa paikallisjuniin (Barz & Patnicheski) ei tarvita paikkavarausta. Paikkavaraus on pakollinen Express-juniin (Expresen) - hinta on n. 0,5 €. Yöjunien makuupaikat ovat 5,80 - 15 €. Paikkavaraukset kannattaa hoitaa asemalta.

Espanjassa käytännössä kaikkiin paitsi Cercanias-paikallisjuniin tarvitaan lisämaksu tai paikkavaraus. Hinnat vaihtelevat 4-10 € välillä - Trenhotel yöjuniin saa lisämaksusta makuupaikan alk. 35 €. Osta paikkavaraukset ja hoida lisämaksut asemalta.

Iso-Britanniassa paikkavaraus ei ole pakollinen (paitsi yöjunat makuupaikoilla) mutta sen saa halutessaan pitkän matkan juniin ilmaiseksi asemalta. Mm. Pariisista tai Brysselistä lähteviin Eurostar-juniin tarvitaan erillinen Interrail-lisämaksu, n. 30 €. Saat varattua Eurostar juniin lipun Eurostarin sivuilta tästä linkistä.

Irlannin sisäisiin juniin ei tarvita paikkavarausta.

Kreikassa paikkavaraus on usein pakollinen, mutta ilmainen. Kannattaa hoitaa paikkavaraukset asemalta.

Kroatiassa joihinkin juniin tarvitaan paikkavaraus, mm. Zabreb - Split ICN-juna tai Intercity-junat Zagrebista Rijekaan, Osijekiin tai Cakoveciin. Hanki paikkalippu asemalta, hinta n. 3,60 €.

Makedoniassa juniin ei tarvita paikkavarausta (paitsi kansainvälisiin juniin, joita ei tosin liikennöidä tällä hetkellä).

Montenegrossa Express-juniin tarvitaan pieni lisämaksu - osta asemalta.

Norjassa paikkavaraus ei ole pakollinen mutta sen saa n. 6 € hintaan pitkän matkan juniin. Poikkeuksena Oslo - Tukholma väli johon tarvitaan paikkavaraus.

Portugalissa Intercity ja Alfa Pendular -juniin tarvitaan 5 € paikkavaraus - osta asemalta.

Puolassa Express InterCity Premium (EIP) -juniin tarvitaan lisämaksu. Express InterCity (EIC), InterCity (IC), Twoje Linie Kolejowe (TLK) & useimpiin EuroCity (EC) juniin tarvitaan paikkavaraus, mutta sen saa Puolasta asemalta ilmaiseksi.

Romanian InterCity (IC) & InterRegio (IR) -juniin tarvitaan paikkavaraus, n. 1 € - osta asemalta.

Serbiassa paikkavaraus ei ole pakollinen - hinta Express-juniin n. 1 € - osta asemalta.

Slovakiassa InterCity & EuroCity -juniin tarvitaan paikkavaraus, hinta n. 3-9 € - osta asemalta.

Sloveniassa ICS-juniin tarvitaan paikkavaraus, 2-4 € matkan pituudesta riippuen - osta asemalta.

Turkissa kaikkiin pitkän matkan juniin sekä nopeisiin juniin tarvitaan paikkavaraus jonka saa ilmaiseksi asemalta. Ainoastaan yöjuniin tarvitaan lisämaksullinen vuodepaikka, jonka saat myös asemalta.

Unkarissa InterCity, EuroCity & Railjet -juniin tarvitaan 1,50-3 € hintainen paikkavaraus - osta asemalta.Belgian, Hollannin, Luxemburgin ja Liettuan sisäiset junat


Näiden maiden sisäisiin juniin ei myydä paikkalippuja, joten hyppää vain junaan Interrail-lippusi kanssa. Poikkeuksia ovat Thalys-junat, joihin on pakollinen paikkavaraus mutta voit välttää niitä helposti käyttämällä InterCity-junia.Alennukset laivamatkoista


Katso kaikki laiva-alennukset Interrailin sivuilta tästä.

Viking Linelta ja Tallinkilta saa pienen alennuksen reittilaivamatkoille Tukholmaan. Tallinkilla alennus on yleensä 20-40% (käytä koodia EURAIL). Vikingiltä saat 50% alennuksen henkilölipun hinnasta (ei hytistä) - Vikingin alennuslippu pitää tosin varata asiakaspalvelusta, sitä ei saa netistä. Finnlines tarjoaa myös 50% alennusta Helsinki - Travemünde reitille koodilla: RAIL

Interrail-lipulla pääset ilmaiseksi mm. Blue Starin & Superfastin lautoilla seuraavilla yhteyksillä:

Italia-Kreikka: Bari-Igoumenitsa-Corfu-Patras, Ancona-Igoumenitsa-Corfu-Patras ja Minoan Linesin Venice-Igoumenitsa-Patras.

Saat halutessasi lisämaksusta istumapaikan tai hytin. Kesäkuusta syyskuuhuun on käytössä myös kesäsesonkilisämaksu, 10-20 €.

Saat myös 30% alennuksen Stena Linen lautoista välillä Irlanti-Iso-Britannia sekä Harwich-Hoek ja myös Irlanti-Ranska välille. Myös mm. Espanjan, Kroatian sekä Norja-Tanska laivoille saa Interrail-kortilla alennusta.