lähtö suomesta maailmalle maitse

Lähtö Suomesta

Jatkamme reittien päivityksiä jälleen kun matkustustilanne normalisoituu nykyisestä. Muista tarkistaa eri maiden matkustusrajoitukset ja säännöt jos lähdet reissuun.

Lähtö Suomesta maailmalle maata pitkin tapahtuu useimmiten joko Tukholman, Tallinnan tai Pietarin kautta. Myös Travemündeen on mahdollista matkata suoraan Helsingistä laivalla mutta se on huomattavasti kalliimpaa ja ympäristölle kuormittavampaa kuin muut vaihtoehdot.

Laivalla Turusta Tukholmaan


Ympäristö- ja kustannussyistä Tukholmaan lähtiessä kannattaa ottaa ensin juna tai bussi Turun satamaan eikä lähteä Helsingistä. Ympäristölle paras laivayhteys Tukholmaan on Viking Grace -iltalähtö klo. 20:55 koska siihen on asennettu roottoripurje vähentämään päästöjä ja se kulkee 100% LNG-kaasulla. Turkuun pääset helposti VR:n junilla tai Onnibussin / Matkahuollon busseilla. Turusta Tukholmaan liikennöivät Viking Line ja Tallink Silja.
  Turku - Tukholma laivavuorot

Matka-aika: n. 11h

Matkan hinta alk.: n. 14€ (päivälaiva) - 46€ (yölaiva hytillä)

Mobiililaitteella selaat taulukkoa kätevästi pyyhkäisemällä sivusuunnassa tai kääntämällä mobiililaitteesi poikittain.

Liikennöitsijä Lähtö Saap. Hinta alk.
Tallink Silja 08:20 18:15 12€
Viking Line 08:45 18:55 14€
Tallink Silja 20:15 06:10 82€
Viking Line 20:55 06:30 46€

Huom! Hinnat ovat reittimatkojen hintoja, jotka syystä tai toisesta ovat usein hieman kalliimpia kuin koko Turku - Tukholma - Turku risteilyn ostaminen. Risteilyjä saa yölaivoille omalla 4-hengen hytillä jopa 20€ hintaan ja yleensä mikään ei estä sinua jättämästä paluumatkaa käyttämättä ja poistumasta laivasta Tukholmassa. Se on kuitenkin periaatteessa kiellettyä. Ympäristönäkökulmasta käyttämätön paluumatka isopäästöisellä laivalla voi myös olla hieman ongelmallinen. Päätä itse, onko säästö riskin ja paluumatkan tyhjän hytin arvoinen.

Laivalla Vaasasta Uumajaan


Lähellä Vaasaa asuville hyvä vaihtoehto on myös Wasalinen Vaasa - Uumaja laiva. Laivan lähtöaika vaihtelee päivästä riippuen - hinta on n. 36-39€ per henkilö.

Uumajasta pääset jatkamaan matkaa helposti SJ:n päivä- tai yöjunilla Tukholmaan. Pääset Uumajan satamasta Wasalinen yhteystaksilla/bussilla (8€ ennakkoon varattuna) Vasaplanille joka on aivan juna-aseman vieressä.

Junalla/Bussilla Luulajaan ja Tukholmaan


Tukholmaan pääsee suhteellisen helposti myös ilman laivamatkaa. Tämä on varteenotettava vaihtoehto varsinkin Oulun korkeudella tai sitä pohjoisemmassa asuville. Osta ensin juna-tai bussilippu Ouluun/Kemiin/Tornioon. Jatka Matkahuollon bussilla Haaparanta-Tornion matkakeskukseen Ruotsin puolelle - hinta Kemistä 4-6€.

Haaparanta-Tornion matkakeskuksesta (Haparanda Tornio Resecentrum) ota Länstrafiken Norbottenin bussi joka matkaa Ruotsin Luulajaan (Luleå). Luulajassa kävele n. 100m matka bussiasemalta juna-asemalle.

Luulajan juna-asemalta pääset jatkamaan matkaa mukavasti junan makuuvaunussa Tukholmaan - osta liput SJ:n sivuilta.


Kemi - Tukholma (esimerkkireitti)

Matka-aika: n. 18h

Matkan hinta alk.: n.


Mobiililaitteella selaat taulukkoa kätevästi pyyhkäisemällä sivusuunnassa tai kääntämällä mobiililaitteesi poikittain.

Väli Liput Lähtö Saap. Hinta alk. €
  Kemi - Haaparanta Matkahuolto 16:05-17:30 Suom. aika 15:45-17:00 Ruots. aika 4
  Haaparanta - Luleå Länstraf. Norbotten 17:10-17:20 19:45-19:55 19
  Luleå - Tukholma SJ 21:14 09:22-09:45 48

Tallinnan kautta matkustaminen


Tallinnaan lähtö tapahtuu aina Helsingin kautta. Nappaa VR:n juna tai Onnibussin / Matkahuollon bussi tarvittaessa Helsinkiin.

Katso Helsinki - Tallinna laivavuorot ja hinnat (alk. 10€) yhtiöiden omilta sivuilta:

Eckerö Line
Viking Line
Tallink Silja

Venäjän kautta matkustaminen


Venäjän suuntaan matkatessa pääset Helsingistä Pietariin Allegro-junalla vain 3,5 tunnissa. Moskovaan pääset Tolstoi-yöjunalla mukavasti makuuvaunussa. Kyytiin voit hypätä muualtakin, mm. Lahdesta ja Kouvolasta.

Katso aikataulut ja hinnat VR:n sivuilta

Venäjälle matkustaessa tarvitset viisumin. Viisumia voit hakea monista matkatoimistoista tai vaikkapa Suomi-Venäjä seurasta. Viisumin hakeminen kannattaa aloittaa viimeistään kolme viikkoa ennen matkan alkua.