lippujen osto ja ukk - maata pitkin

Lippujen osto / UKK

Jatkamme reittien päivityksiä jälleen kun matkustustilanne normalisoituu nykyisestä. Muista tarkistaa eri maiden matkustusrajoitukset ja säännöt jos lähdet reissuun.

Milloin liput kannattaa ostaa?


Nyrkkisääntönä voisi sanoa että mahdollisimman aikaisin jos haluat halvat liput. Hinnat alkavat usein nousemaan n. kuukautta ennen lähtöä mutta tämä voi vaihdella paljon varaustilanteesta, kulkuvälineestä ja sesongista riippuen. Voit hyvin saada lippuja halvalla myös samalle päivälle tai huomiselle ja näin toimiminen voi antaa paljon enemmän vapautta matkalle ja reitille.

Poikkeuksena on maat joissa voi ostaa kiinteähintaisia junalippuja, joiden hinta tietylle matkustuspäivälle on sama ostopäivästä riippumatta. Näitä lippuja myydään ainakin mm. seuraavissa maissa: Viro, Latvia, Liettua, Puola, Tšekki, Slovakia, Unkari, Albania, Bosnia ja Hertsegovina, Bulgaria, Kosovo, Kreikka, Montenegro, Pohjois-Makedonia, Serbia, Moldova, Ukraina, Valko-Venäjä, Alankomaat, Belgia, Luxemburg ja Sveitsi.
Milloin liput tulevat myyntiin?


Se riippuu yhtiöstä - yleensä n. 3-6kk ennen lähtöä. Näet tämän helposti käyttämäsi yhtiön sivuilta hakemalla lippua esim. 6kk päähän. Jos sivusto näyttää sinulle aikataulut ja hinnan valitsemallesi päivälle, on se mitä luultavammin varattavissa.
Kannattaako maata pitkin matkailevan ottaa matkavakuutus?


Kyllä - se on erittäin hyödyllinen jos jokin kulkuvälineesi on myöhässä ja myöhästyt seuraavalta. Se antaa myös mielenrauhaa matkustukseen. Usein maitse matkustettaessa liput on ostettu useilta yhtiöiltä erikseen ja silloin myöhästymistilanteissa sinulle korvataan matka vain jos sinulla on matkavakuutus.

Muista myös EU:ssa/Eta:ssa/Sveitsissä reissatessasi hakea Kelalta sinistä EU-sairaanhoitokorttia - matkavakuutuksissa on usein ehtona että sellainen on reissussa mukana ja sairaanhoitokulut yleensä laskutetaankin suoraan Suomelta tämän kortin kautta ilman vakuutusyhtiötä. Useissa maissa saat kyllä hoitoa ilman korttiakin mutta se kannattaa joka tapauksessa ehdottomasti tilata.
Kauanko vaihtoihin kannattaa varata aikaa?


Suosittelemme noin tuntia, varsinkin silloin jos sinun tulee ehtiä vuorolle jolle ei ole korvaajaa (esim. yöjunat, laivat jne.) koska myöhästymisen riski on aina olemassa. Se vähentää myös stressiä sillä useimmat myöhästymiset ovat alle 15 minuuttia - joten vaikka olet vähän myöhässä niin voit rentoutua rauhassa kun vaihtoaikaa on tarpeeksi. Vaihdot ovat myös usein hyviä paikkoja käydä syömässä, ostoksilla tai vessassa.
Kannattaako ostaa Interrail-passi?


Riippuu siitä mihin olet matkalla, mitä reittiä pitkin ja kuinka vanha olet. Joskus ajoissa ostetut junaliput voivat hyvinkin tulla halvemmaksi kuin Interrail-passi. Jos haluat päättää viime tingassa mihin lähdet, niin Interrail-passi voi olla hyvä valinta. Osissa junia on myös lisämaksuja pakollisesta paikkavarauksesta tai vuodepaikasta Interrail-passin hinnan lisäksi. Paikkavaraus on yleensä 4-25€ maasta riippuen.

Lue lisää Interrail-lipusta ja paikkavarauksista sivulta Interrail.

Interrail-liput saat ostettua kätevästi kauttamme - siirry Interrail-kauppaan tästä.Miten voin säästää vielä enemmän matkan hinnasta?


Laivamatkasta voit helposti säästää joitain euroja hankkimalla klubi-/bonuskortin, esim. Viking Linelle.