maata pitkin matkustaminen Venäjälle

Venäjä

Reitit päivitetty 4.3.2020

Jatkamme reittien päivityksiä jälleen kun matkustustilanne normalisoituu nykyisestä. Muista tarkistaa eri maiden matkustusrajoitukset ja säännöt jos lähdet reissuun.

Venäjä on valtava maa joka on kuuluisa hyvästä rautatieverkostaan - junamatkustaminen Venäjällä onkin todella helppoa, edullista ja mukavaa. Murmanskia ja Luoteis-Venäjää lukuunottamatta useimmat reitit Venäjän suosituimpiin kohteisiin kulkevat Pietarin ja Moskovan kautta. Näet Venäjän tärkeimmät junareitit tästä kätevästä Wikipedian kartasta. Tältä sivulta löydät esimerkkireittejä muutamiin kohteisiin Venäjällä. Omaan matkakohteeseesi löydät helpoiten junaliput Pietarista tai Moskovasta RZD:n sivuilta.

Huom! Muistathan että uudella sähköisellä e-viisumilla ei voi vielä ylittää rajaa junalla puuttuvan laitteiston takia - junalla voi suunnitelmien mukaan käyttää e-viisumia vasta 2021. Bussilla rajan voi ylittää sähköisellä Pietarin ja Leningradin alueen viisumilla. Lue lisää e-viisumilla Venäjälle matkustamisesta tästäPietariin, Viipuriin tai Moskovaan matkustaminen päiväjunalla


Helsinki - Lahti - Kouvola - Viipuri - Pietari (Finlyandskiy)

Matka-aika: n. 3,5 h (Pietari) 9 h (Moskova)

Matkan hinta alk.: n. 29 € (Pietari) 60€ (Moskova)


Mobiililaitteella selaat taulukkoa kätevästi pyyhkäisemällä sivusuunnassa tai kääntämällä mobiililaitteesi poikittain.

Väli Liput Lähtö Saap. Hinta alk. €
  Helsinki - Pietari (Finlyandskiy) VR 06:20/7:17
10:00/10:57
15:00/15:57
19:00/19:57
10:47
14:27
19:27
23:27
29
  Pietari (Glavn) - Moskova (Oktyabr'skaya) Russian Railways Useita aikoja, valitse sopiva vuoro RZD:n sivuilta Matka-aika n. 4h 31

Matka-aika Viipuriin on n. tunnin lyhyempi kuin Pietariin. Jos jatkat Moskovaan niin sinun pitää vaihtaa asemaa Pietarissa Suomen asemalta (Finlyandskiy) Moskovan asemalle (Glavn) - joko kävellen (n. 4 km) tai metrolla 1. Pietariin pääsee tarvittaessa myös Tolstoi-yöjunalla mutta olet perillä yöllä 1:18.

Jos olet matkalla tiukalla budjetilla Moskovaan, haluat säästää yöpymiskuluissa tai kokea Venäläisen yöjunan niin Pietarista Moskovaan saa usein todella edullisia 3. luokan makuupaikkoja Platskartny-avovaunussa hitaammilla junilla alk. 12€.

Helsingistä Moskovaan Tolstoi-yöjunalla


Helsinki - Lahti - Kouvola - Viipuri - Pietari - Moskova

Matka-aika: n. 16 h

Matkan hinta alk.: n.


Mobiililaitteella selaat taulukkoa kätevästi pyyhkäisemällä sivusuunnassa tai kääntämällä mobiililaitteesi poikittain.

Väli Liput Lähtö Saap. Hinta alk. €
  Helsinki - Moskova (Oktyabr'skaya) VR 17:44 09:19 56

Yllämainitut alk. hinnat ovat 2. luokan 4 hengen makuuvaunuhytissä. Liput ovat edullisimmillaan 60-90 päivää ennen matkaa ostettuna.Bussireitit sinisellä - junareitit mustalla

Suomesta Venäjälle bussilla ja vinkkejä e-viisumin käyttöön


Suomesta pääsee helposti ja edullisesti Venäjälle myös bussilla - tosin se on huomattavasti hitaampi vaihtoehto kuin juna. Matka-aika Helsingistä Pietariin on n. 7,5-8 tuntia - Viipuriin n. 6 tuntia. Bussilippuja voi katsoa mm. Luxexpressilta, Ecolinesilta tai Sovavtolta. Hinnat alk. n. 15-25 € Helsingistä Pietariin - myös Lappeenrannasta/Imatralta on lähtöjä (mm. Sovavtolta ja Saimaa Expressilta. Venäjälle pääsee myös nk. marshrutkoilla eli venäläisillä pikkubusseilla jotka usein lähtevät Helsingistä Tennispalatsilta sekä monista Itä-Suomen kaupungeista. Näitä on kuitenkin vaikeaa varata netistä ja kuskit eivät usein osaa hyvin englantia/suomea.

Bussi on hyvä vaihtoehto jos haluat matkustaa Pietarin ja Leningradin alueelle e-viisumilla tai jos Lappeenranta on reittisi varrella. E-viisumilla rajaa ei voi ylittää junalla - jos haluat kuitenkin suosia junia matkallasi, voit matkustaa esim. Lappeenrantaan junalla, ottaa bussin Viipuriin ja jatkaa Viipurista junalla Pietariin/Moskovaan.Rajan ylittäminen Venäjälle muualta Suomesta ilman omaa autoa


Joensuusta pääsee Petroskoihin Lämpöidea Oy:n busseilla. Myös Ivalosta on tietojemme mukaan mahdollista matkustaa Murmanskiin Venäläisillä minibusseilla - näitä ei kuitenkaan voi varata netistä eikä meillä ole niiden aikatauluista lisätietoa.Laivalla Helsingistä Pietariin


Helsingistä pääsee myös laivalla Pietariin - matka-aika on kuitenkin paljon junaa pidempi ja laivamatka on päästönäkökulmasta kaikista huonoin valinta. Helsingistä Pietariin liikennöi maaliskuusta joulukuuhun St. PeterLine - matka-aika on n. 14 tuntia. Laivalla matkustaessa saa Pietarissa olla 72h viisumivapaasti.Esimerkkejä jatkoyhteyksistä junalla Pietarista/Moskovasta - matka-ajat ja alk. hinnat


Makuuvaunupaikkojen alk. hinnat halvimmassa 3. luokan makuuvaunussa - 2. luokan makuuhyttien hinnat ovat yleensä 1,5 - 3 kertaa kalliimpia mutta tämä riippuu sesongista ja kysynnästä. Tarkemmat aikataulut, hinnat ja liput näet RZD:n sivuilta. Suluissa on tarvittaessa mainittu nimet joita tulee käyttää RZD:n hakukoneessa.


Mobiililaitteella selaat taulukkoa kätevästi pyyhkäisemällä sivusuunnassa tai kääntämällä mobiililaitteesi poikittain.

Väli Kesto n. Hinta alk. €
  Pietari (Sankt-Peterburg) - Petroskoi (Petrozavodsk Pass) 5 h 11 €
  Pietari (Sankt-Peterburg) - Murmansk 24 h 22 € (makuuvaunu)
  Pietari (Sankt-Peterburg) - Novgorod (Velikii Novgorod) 3 h 9 €
  Moskova (Moskva) - Kazan 11 h 20 € (makuuvaunu)
  Moskova (Moskva) - Sotši (Sochi) 22 h 32 € (makuuvaunu)
  Moskova (Moskva) - Jekaterinburg (Yekaterinburg) 1 pv 3 h 24 € (makuuvaunu)
  Moskova (Moskva) - Irkutsk 3 pv 10 h 60 € (makuuvaunu)
  Moskova (Moskva) - Vladivostok 6 pv (nopeampi yhteys) 6 pv 22 h (hitaampi yhteys) 113 € nop. 82 € hit. (makuuvaunu)

Hyvä tietää junamatkustamisesta Venäjällä

Venäjällä yöjunia käytetään paljon. Yöjunissa on usein kolme luokkaa joista valita. Halvin, nk. Platskartny on avonainen vaunu täynnä vuoteita. Toinen luokka on useimmiten neljän vuoteen hytti kun taas ensimmäisen luokan hytti on useimmiten kahdella vuoteella. Kaikkien luokkien alimmat vuoteet saa yleensä vaihdettua penkeiksi päivällä. Joihinkin yöjuniin saattaa saada myös nk. deluxe-hyttejä omalla vessalla, suihkulla ja TV:llä. Kaikissa yöjunien vaunuissa on yleensä samovaari josta saa kuumaa vettä teetä, kahvia tai valmisruokia varten.

Venäläisissä junissa on usein myös ravintolavaunu.

Venäjän sisäiset junat ovat hyvin täsmällisiä ja harvoin myöhässä.

Venäjän sisällä liikkuminen

Venäjällä kannattaa liikkua junalla aina kun mahdollista. Ne ovat edullisia, täsmällisiä ja turvallisia. Busseilla matkustaessa ei ole aina mahdollista katsoa aikatauluja netistä ja useat pienemmät kohteet voidaan liikennöidä minibusseilla joihin ostetaan lippu kuljettajalta. Katso lisätietoa mm.:

RZD (Russian Railways, Venäjän junat)
Infobus (hakukone joihinkin Venäjän busseihin)
Biletyplys.ru (hakukone osaan busseista Venäjällä - palvelu vain venäjäksi)Kaupunkien omat joukkoliikenneyhteydet ja kartat löydät helpoiten Googlettamalla, esim. "Moscow public transport".