maata pitkin matkustaminen Valko-Venäjälle

Valko-Venäjä

Reitit päivitetty 13.11.2019

Jatkamme reittien päivityksiä jälleen kun matkustustilanne normalisoituu nykyisestä. Muista tarkistaa eri maiden matkustusrajoitukset ja säännöt jos lähdet reissuun.

Valko-Venäjä on kiehtova ja vähän matkustettu maa jonne saapuminen Suomesta on yllättävän helppoa ja nopeaa. Suosituin reitti Suomesta Valko-Venäjälle kulkee Baltian kautta. Toinen vaihtoehto on Venäjän kautta matkustaminen mutta tämä reitti saattaa olla ongelmallinen Venäjän ja Valko-Venäjän rajamuodollisuuksien takia (voit lukea Venäjän kautta kulkevasta reitistä lisää tästä).

Muistathan että Valko-Venäjälle matkustamiseen tarvitset viisumin. Viisumia voi hakea monista matkatoimistoista.Valko-Venäjälle matkustaminen Baltian kautta - nopein reitti busseilla ja junalla


Suosittelemme yöpymään tällä reitillä Vilnassa ja jatkamaan seuraavana päivänä Valko-Venäjälle junalla. Jos kuitenkin matkustat bussilla Minskiin asti niin tietojemme mukaan kannattaa välttää viikonloppuisin iltapäivällä matkustamista rajaruuhkien takia.

Huom! Riikasta liikennöidään myös kerran neljässä päivässä suora yöjunayhteys Minskiin Vilnan kautta. Tämä on ehdottomasti nopein reitti silloin kun juna kulkee - lähtö Riikasta on 19.40 ja saavut Minskiin 6.40, voit katsoa junien liikennöintipäivät Ukrainan rautateiden sivuilta (käytä asemanimiä Riga-Pas ja Minsk-Pas. Liput saattaa saada ostettua nettikaupasta mutta emme ole tästä varmoja. Muutoin kannattaa kokeilla lipun ostamista Riikan asemalta.). Sama Ecolinesin bussiyhteys joka on mainittu alla pysähtyy Riikassa 17:40 - ehdit siitä hyvin Minskin yöjunaan. Niinä päivinä kun Riika - Minsk yöjuna ei liikennöi, niin suosittelemme allaolevaa reittiä.


Helsinki - Tallinna - Riika - Vilna - Minsk

Matka-aika: n. 24 h

Matkan hinta alk.: n. € + yöpyminen


Mobiililaitteella selaat taulukkoa kätevästi pyyhkäisemällä sivusuunnassa tai kääntämällä mobiililaitteesi poikittain.

Väli Liput Lähtö Saap. Hinta alk. €
 Helsinki - Tallinna Eckerö Line 09:00 11:15 10
  Tallinna - Vilna Ecolines 13:00 22:05 12
  Vilna - Minsk Lithuanian Railways 6:15 9:53 17

Vilnasta pääsee myös iltapäivästä/illasta Minskiin myöhäisemmillä lähdöillä, katso aikataulut Liettuan rautateiden sivuilta. Vilnaan on olemassa myös hyvin hidas reitti Tallinnasta paikallisjunilla. Siinä ei ole ajallisesti tai rahallisesti järkeä, mutta jos haluat harkita reittiä niin voit katsoa junareitin Tallinnasta Vilnaan tästä linkistä.


Tallinnan satamasta Tallinnan bussiasemalle pääset helposti kävellen (2,6 km), bussilla numero 2 (20 min) tai vaikkapa taksilla.


Vilnan bussiasema sijaitsee aivan rautatieaseman vieressä (kartta). Majoitus Vilnassa on edullista - voit katsoa tästä rautatieaseman läheisyydessä olevat hotellit.

Jos asut kaukana Helsingistä tai tykkäät nukkua Tallinnassa niin voit hyvin ensimmäisenä matkapäivänä suunnata Tallinnaan, nukkua yön yli ja jatkaa aamulla aikaisin Ecolinesin aamubussilla Vilnaan jolloin pääset halutessasi vielä saman päivän aikana Minskiin junalla.

Sekä Tallinnasta että Vilnasta pääsee myös Ecolinesin busseilla Minskiin. Jos menet suoraa kyytiä Tallinnasta Minskiin (alk. 31 €) niin matka kestää n. 15 tuntia (bussin vaihto Vilnassa).

Helsingistä Valko-Venäjälle Venäjän kautta


Huom! Teoriassa kolmannen maan kansalainen saa ylittää Venäjän ja Valko-Venäjän rajan vain yhdestä paikasta - Kaakkois-Valko-Venäjällä jossa Ukrainan, Venäjän ja Valko-Venäjän yhteinen raja sijaitsee. Käytännössä tietojemme mukaan rajan ylitys junalla Venäjältä kuitenkin usein onnistuu muistakin rajanylityspaikoista ilman ongelmia. Tilanne voi muuttua nopeastikkin joten kannattaa ehdottomasti etsiä tietoa aiheesta ennen tämän reitin valintaa ja varautua myös siihen mahdollisuuteen että rajalla saattaa esiintyä ongelmia.


Helsinki - Viipuri - Pietari - Viciebsk - Minsk

Matka-aika: n. 16 h

Matkan hinta alk.: n.


Mobiililaitteella selaat taulukkoa kätevästi pyyhkäisemällä sivusuunnassa tai kääntämällä mobiililaitteesi poikittain.

Väli Liput Lähtö Saap. Hinta alk. €
  Helsinki - Pietari (Finlyandskiy) VR 10:00-11:00 14:27 29
  Pietari (Vitebskiy) - Minsk Russian Railways 17:20/18:23 06:29/07:15 33

Pietari - Minsk yöjunan hinta on vuodepaikalla halvimmassa, kolmannen luokan makuuvaunussa (Platskart). Pietarissa pitää vaihtaa asemaa Suomen asemalta Vitebskiyn asemalle - joko kävellen (n. 4 km) tai metrolla 1 tai bussilla 3.

Voit katsoa kaikki aikataulut Pietarista Minskiin RZD:n sivuilta (Sankt-Peterburg - Minsk).

Muista että tarvitset Venäjän kautta matkustamiseen Venäjän viisumin.Hidas paikallisjunareitti ruskealla

Paluu Valko-Venäjästä Suomeen Baltian kautta


Paluu Suomeen Valko-Venäjältä käy helpoiten takaisin samoja reittejä käyttäen. Voit halutessasi ottaa neljän päivän välein kulkevan yöjunan Minskistä Riikaan (lähtö Minskistä 00:05 - Saapuminen Riikaan 08:08, katso Ukrainan rautateiden sivuilta aikataulut).

Päiväjunia Minskistä Vilnaan lähtee aamuisin ja iltaisin - katso lähdöt Liettuan Rautateiden sivuilta. Vilnasta voit ottaa Ecolinesin tai Luxexpressin bussin Tallinnaan josta pääset laivalla Helsinkiin - näet kaikki laivat Laevapiletid.ee -sivulta helposti. Päiväjunia käyttäessä voit yöpyä esim. Vilnassa, Riikassa tai Tallinnassa matkan varrella.

Hyvä tietää junamatkustamisesta Valko-Venäjällä

Valko-Venäjällä junia käytetään paljon, verkosto on kattava ja junat edullisia.

Makuuvaunujunissa on usein kolme luokkaa joista valita. Halvin, nk. Platskartny on avonainen vaunu täynnä vuoteita.

Toinen luokka on useimmiten neljän vuoteen hytti kun taas ensimmäisen luokan hytti on useimmiten kahdella vuoteella. Kaikkien luokkien alimmat vuoteet saa yleensä vaihdettua penkeiksi päivällä. Joihinkin yöjuniin saattaa saada myös nk. deluxe-hyttejä omalla vessalla, suihkulla ja TV:llä. Kaikissa yöjunien vaunuissa on yleensä samovaari josta saa kuumaa vettä teetä, kahvia tai valmisruokia varten.

Makuuvaunullisia junia liikennöidään usein Valko-Venäjän sisällä myös päiväsaikaan ja se on oikein mukava tapa matkustaa myös päiväsaikaan.

Valko-Venäjän sisäiset junat ovat hyvin täsmällisiä ja harvoin myöhässä.

Valko-Venäjän sisällä liikkuminen

Valko-Venäjällä kannattaa liikkua junalla aina kun mahdollista. Ne ovat edullisia, täsmällisiä ja turvallisia. Busseilla matkustaessa ei ole aina mahdollista katsoa aikatauluja netistä ja useat pienemmät kohteet voidaan liikennöidä minibusseilla joihin ostetaan lippu kuljettajalta. Katso lisätietoa mm.:

RW (Belarusian Railway, Valko-Venäjän junat)
Infobus (englanninkielinen hakukone joihinkin Valko-Venäjän busseihin)
Ticketbus.by (hakukone Valko-Venäjän busseihin - palvelu vain venäjäksi, käytä tarvittaessa Google Translatea)Kaupunkien omat joukkoliikenneyhteydet ja kartat löydät helpoiten Googlettamalla, esim. "Minsk public transport".