paluu suomeen Baltian kautta

Paluu Suomeen

Baltian kautta

Jatkamme reittien päivityksiä jälleen kun matkustustilanne normalisoituu nykyisestä. Muista tarkistaa eri maiden matkustusrajoitukset ja säännöt jos lähdet reissuun.

Paluu Suomeen Baltian kautta tapahtuu Liettuan, Latvian ja Viron kautta Tallinnasta Helsinkiin. Tallinnasta lähtee useita laivavuoroja päivän mittaan - voit ajoittaa paluumatkan niin että ehdit kotiin illaksi jos jatkat Helsingistä junalla tai bussilla.

Useimmiten viimeinen yö ennen Suomeen siirtymistä kannattaa viettää Kaunasissa, Vilnassa tai Riikassa jos haluat kotiin illaksi ja asut Oulun korkeudella tai etelämpänä. Voit toki myös yöpyä Tallinnassa tai Pärnussa jolloin olet Helsingissä aikaisemmin.

Edullisin vaihtoehto on usein yöbussi Varsovasta Tallinnaan Ecolinesilta, alk. 20 €, matka kestää kuitenkin n. 18 h ja joudut nukkumaan bussissa.

Alempaa sivulta löydät lisäohjeita Liettuaan/Latviaan saapumiseen eri puolilta Eurooppaa.

Hyvät majoitusvaihtoehdot Baltiassa löydät seuraavista linkeistä:

Kaunas
Vilna
Riika


Baltian kautta on mahdollista matkustaa myös paikallisjunilla Bialystokista mutta reitti ei ole kovin nopea eikä erityisen edullinen - siihen tulee varata ainakin muutama päivä aikaa. Jos reitti kiinnostaa sinua niin voit katsoa käänteisen reitin sivulta Puola ja katsoa aikataulut Varsovasta Tallinnaan yhtiöiden sivuilta.Reitti Kaunasista/Vilnasta Helsinkiin - lähtö aamulla


Kaunas/Vilna - Riika - Pärnu - Tallinna - Helsinki

Matka-aika: n. 14 h

Matkan hinta alk.: n.


Mobiililaitteella selaat taulukkoa kätevästi pyyhkäisemällä sivusuunnassa tai kääntämällä mobiililaitteesi poikittain.

Väli Liput Lähtö Saap. Hinta alk. €
  Kaunas / Vilna - Tallinna Luxexpress tai Ecolines 07:20-07:35 (Kaun.) / 7:30 (Vilna) 16:25-16:55 12
 Tallinna - Helsinki Eckerö Line 18:30 21:00 19

Tallinnasta pääsee joinain päivinä myös Viking Linen 17:30 vuorolla Tallinnasta Helsinkiin.
Reitti Riikasta Helsinkiin - lähtö aamulla


Riika - Pärnu - Tallinna - Helsinki

Matka-aika: n. 8 h

Matkan hinta alk.: n.


Mobiililaitteella selaat taulukkoa kätevästi pyyhkäisemällä sivusuunnassa tai kääntämällä mobiililaitteesi poikittain.

Väli Liput Lähtö Saap. Hinta alk. €
  Riika - Tallinna Ecolines tai Luxexpress 08:00 12:15-12:25 5
 Tallinna - Helsinki Tallink Silja 13:30 15:30 27

Tallinnasta pääsee joinain päivinä edullisemmin Helsinkiin mm. 14:00 lähtevällä Viking Linen laivalla mutta se ei kulje kaikkina päivinä. Laivalippuja voit vertailla helposti esim. Laevapiletid.ee -sivustolla.

Tällä reitillä ehdit helpommin kotiin illaksi jos asut kauempana Helsingistä.


Baltiaan matkustaminen eri puolilta Eurooppaa


Baltian kautta matkustaessa tulet lähes aina Suomeen Varsovan kautta riippumatta siitä mistä päin Eurooppaa tulet. Varsovaan saapuminen tapahtuu yleensä seuraavien kaupunkien kautta: Berliini, Wien, Praha tai Kiev.Belgia, Hollanti, Ranska, Luxemburg, Iso-Britannia & Irlanti


Brysselistä, Amsterdamista, Pariisista ja Luxembourgista ehdit yleensä hyvin yhden päivän aikana Varsovaan illaksi - katso itsellesi sopivat junavuorot ja osta liput Deutsche Bahnin sivuilta. Huom! Pariisista tullessa kannattaa ehdottomasti katsoa liput erikseen Pariisi - Frankfurt ja Frankfurt - Varsova. Säästöä kertyy helposti n. 200 € verrattuna matkan ostamiseen yhdelle lipulle.

Iso-Britanniasta ja Irlannista matkustaessa kannattaa harkita matkan suunnittelua niin että vietät yhden yön paluumatkalla esim. Berliinissä. Et ehdi yhden päivän aikana millään Lontoosta Varsovaan. Katso liput Deutsche Bahnin sivuilta. Berliinistä voit seuraavana päivänä hyvin ottaa junan Bialystokiin asti josta voit jatkaa Ecolinesin bussilla, Latviaan ja Viroon.

Varsovasta voit jatkaa yöpymisen jälkeen Kaunasiin, Vilnaan tai Riikaan Ecolinesin tai Luxexpressin busseilla.

Jos haluat säästää hieman matkakuluissa ja ottaa junan sijasta hitaampia busseja, kannattaa katsoa mm. Regiojetin tai Flixbussin busseja.
Espanja, Portugali ja Andorra


Espanjasta, Portugalista ja Andorrasta matkustaessa pääset Varsovaan nopeimmin Pariisin tai Zürichin kautta.

Portugalista tullessa kannattaa harkita yöjunaa Lissabonista (Lisboa) Hendayeen (Hendaya) - juna lähtee mukavasti Lissabonista 21.25 ja saapuu Hendayeen 11.33 josta pääset helposti saman päivän aikana Pariisiin.

Toinen vaihtoehto Portugalista tullessa on ottaa yöjuna Lissabonista Madridiin ja jatkaa seuraavana päivänä Barcelonaan ja Pariisiin tai Zürichiin. Hendayen reitti on kuitenkin nopeampi Portugalista tullessa.

Espanjasta tullessa on usein helpointa tulla Barcelonan kautta Pariisiin tai Zürichiin. Poikkeuksena on Luoteis-Espanja josta kannattaa yleensä tulla edellä mainitun Hendayen kautta Pariisiin. Junayhteyksiä on päivittäin useita Barcelonasta Pariisiin ja Zürichiin. Kannattaa katsoa aikatauluja ja ostaa liput Trainlinen sivuilta.

Andorrasta lähdettäessä kannattaa ottaa Montmantellin aamubussi L’Hospitalet-près-l’Andorre -asemalle josta pääset junalla Pariisiin. Ehdit hyvin aamulla lähtiessäsi illaksi Pariisiin.

Pariisista voit jatkaa Varsovaan seuraavana päivänä - katso liput Deutsche Bahnin sivuilta. Huom! Pariisista tullessa kannattaa ehdottomasti katsoa liput erikseen Pariisi - Frankfurt ja Frankfurt - Varsova. Säästöä kertyy helposti n. 200 € verrattuna matkan ostamiseen yhdelle lipulle.

Varsovasta voit jatkaa yöpymisen jälkeen Kaunasiin, Vilnaan tai Riikaan Ecolinesin tai Luxexpressin busseillaSveitsi, Itävalta, Tšekki & Italia


Sveitsistä ja Itävallasta pääset helposti yhdessä päivässä Varsovaan kun lähdet aamulla matkaan - katso liput ÖBB:n sivuilta. Itävallasta tullessa voit myös jatkaa samana päivänä Bialystokiin asti josta pääset Ecolinesin bussilla eteenpäin Baltiaan. Wienistä lähtee myös ÖBB:n yöjuna Varsovaan josta on mahdollista jatkaa aamulla Luxexpressin bussilla Liettuaan tai Latviaan - vaihtoaikaa jää kuitenkin alle tunti.

Tšekistä ehdit myös hyvin yhden päivän aikana sekä Varsovaan että Bialystokiin. Katso liput ja vuorot Deutsche Bahnin sivuilta.

Italiasta tullessa kannattaa ensin ottaa juna tai bussi Venetsiaan josta pääset suoralla yö- tai päiväjunalla Wieniin. Voit yöpyä matkalla Wienissä tai vaihtoehtoisesti ottaa ÖBB:n yöjunan Wienistä Varsovaan tai aloittaa matkan Venetsiasta illalla ÖBB:n yöjunalla Venetsiasta Wieniin, josta voit jatkaa seuraavana päivänä Varsovaan. Liput yö- ja päiväjuniin Venetsiasta Wieniin sekä liput Wienistä Varsovaan saat ÖBB:n sivuilta. Italian sisäiset liput saat Trenitalialta.

Varsovasta voit jatkaa Kaunasiin, Vilnaan tai Riikaan Ecolinesin tai Luxexpressin busseilla

Jos haluat matkustaa junien sijasta busseilla Puolaan, kannattaa katsoa lippuja esim. Flixbussin tai Regiojetin sivuilta.Puola & Saksa


Puolan Varsovasta tai Bialystokista pääset helposti Kaunasiin, Vilnaan tai Riikaan Ecolinesin tai Luxexpressin busseilla. Pääset myös halutessasi Varsovasta suoraan Tallinnaan alk. 20 €, matka kestää kuitenkin n. 18 h ja joudut nukkumaan bussissa.

Saksasta tullessa nopein vaihtoehto on ottaa juna Varsovaan tai Bialystokiin ja jatkaa matkaa seuraavana päivänä Ecolinesin tai Luxexpressin busseilla. Pääset lähes kaikkialta Saksasta yhdessä päivässä Puolaan. Katso aikataulut ja osta liput Deutsche Bahnin sivuilta.

Varsovasta voit jatkaa yöpymisen jälkeen Kaunasiin, Vilnaan tai Riikaan Ecolinesin tai Luxexpressin busseilla

Jos haluat matkustaa junien sijasta busseilla Puolaan, kannattaa katsoa lippuja esim. Flixbussin tai Regiojetin sivuilta.Slovakia, Unkari, Slovenia & Kroatia


Slovakiasta pääset helposti Varsovaan n. 7 tunnissa päiväjunalla (vaihto yleensä Breclavissa) tai vaihtoehtoisesti suoralla yöjunalla. Junalippuja ei kuitenkaan tietojemme mukaan ole mahdollista ostaa netistä joten ne kannattaa ostaa asemalta tai koittaa soittaa ÖBB:n (+43 5 1717) tai Deutsche Bahnin (+49 180 6 99 66 33) puhelinpalveluun. Aikataulut näet kuitenkin Deutsche Bahnin sivuilta.

Unkarista lähtiessä voit ottaa suoran päivä- tai yöjunan Budapestista Varsovaan. Junaliput kannattaa ostaa MÁV-csoportilta - liput tulee kuitenkin noutaa asemalta Budapestista.

Sloveniasta ja Kroatiasta tullessa pääset samana päivänä Varsovaan kun lähdet matkaan aamusta Ljubljanasta tai Zagrebista. Toinen vaihtoehto on siirtyä illaksi Wieniin josta voit ottaa ÖBB:n yöjunan Varsovaan. Sekä päivä- että yöjunien liput saat ÖBB:n sivuilta.Bosnia & Hertsegovina, Serbia, Montenegro, Albania


Bosniasta ja Serbiasta lähdettäessä on helpointa suunnata ensin Kroatian Zagrebiin ja siitä eteenpäin Varsovaan. Bosnian Sarajevosta pääset helposti Zagrebiin Buscroatian bussilla. Serbian Belgradista taas pääset junalla Zagrebiin (aikataulut näet DB:n sivuilta - liput ostetaan vasta asemalta). Voit ottaa halutessasi myös bussin Belgradista Budapestiin esim. Flixbussilta ja jatkaa Unkarista Puolaan. Katso lisätiedot Unkarista eteenpäin kohdasta Unkari.

Montenegrosta ja Albaniasta lähdettäessä suosittelemme lämpimästi päiväjunan ottamista Montenegrosta Belgradiin - junamatka on yksi Euroopan kauneimmista. Ota tarvittaessa bussi Albanian Tiranasta Montenegron Podgoricaan Busticket4.me -sivulta. Juna lähtee Montenegron Barista Podgorican kautta Belgradiin. Pääset tämän välin halutessasi myös yöjunalla. Katso junien aikataulut tästä (käytä haussa nimiä: Bar tai Podgorica ja Topčider). Belgradista pääset jatkamaan aamulla matkaa Zagrebiin tai Budapestiin - katso lisätiedot jatkoyhteyksistä kohdasta Serbia.

Katso lisätiedot Zagrebista tai Budapestista jatkamiseen kohdasta Kroatia ja Unkari.Romania, Moldova, Ukraina


Romaniasta lähdettäessä on helpointa suunnata ensin 17:45 lähtevällä yöjunalla Budapestiin - osta liput CFR Călătorin sivuilta. Saavut Budapestiin aamulla 9:50.

Katso lisätiedot Budapestista jatkamiseen kohdasta Unkari.

Moldovasta ja Ukrainasta tullessa kannattaa ottaa Ukrainan rautateiden yöjuna Kievistä Varsovaan - lippu on ostettavissa nettikaupasta. Pääset Moldovasta Kieviin Busbudin yöbussilla tai vaihtoehtoisesti junalla Odessan kautta Kieviin. Junaliput Odessaan ostetaan asemalta ja Odessa - Kiev välin voit ostaa Ukrainan rautateiden sivuilta. Yöbussi Moldovasta Kieviin on kuitenkin nopeampi kuin junayhteys.

Varsovasta voit jatkaa Kaunasiin, Vilnaan tai Riikaan Ecolinesin tai Luxexpressin busseilla

Kreikka, Bulgaria, Turkki & Makedonia


Kreikasta tullessa nopein (sekä kallein) reitti kotiin on ottaa lautta Igoumenitsasta Brindisiin Grimaldi Linesilta ja jatkaa Brindisistä Trenitalian päivä/yöjunalla Venetsiaan. Pääset Igoumenitsaan muualta Kreikasta parhaiten bussilla - osta liput asemalta. Katso reitti Venetsiasta eteenpäin kohdasta Italia.

Toinen, hieman hitaampi mutta edullisempi vaihtoehto Kreikasta tullessa on Sofian ja Belgradin kautta matkustaminen junalla/bussilla. Pääset Kreikan Thessalonikista Sofiaan junalla (katso aikataulut tästä) - osta liput asemalta ja lue alempaa reitistä Sofiasta Belgradiin.

Bulgariasta tullessa kannattaa suunnata ensin Belgradiin. Kesällä 14.6-16.9 Belgradiin pääsee Sofiasta helposti suoralla junalla klo. 9.30 -> 18:18. Muina vuodenaikoina joudut ottamaan hankalamman junayhteyden muutamalla vaihdolla:

Sofia - Dimitrovgrad 9:30 -> 10:30
Dimitrovgrad - Nis 11:25 -> 14:44
Nis - Belgrad 15:50 -> 21:04

Nuku yön yli Belgradissa ja lähde aamulla Belgradista Zagrebiin päiväjunalla (liput asemalta) tai ota bussi Budapestiin Flixbussilta. Sofiasta Zagrebiin asti kaikki liput tulee ostaa asemilta.

Katso lisätiedot Zagrebista tai Budapestista jatkamiseen kohdasta Kroatia ja Unkari.

Turkista reitti on sama kuin Bulgariasta, nappaa vain ensin yöjuna (katso aikataulut tästä) tai bussi (ks. Busradar) Istanbulista Sofiaan.

Turkista on mahdollista tulla myös Kreikan ja Italian kautta lautoilla, katso tästä lisätietoa lauttayhteyksistä.

Makedoniasta tullessa kannattaa ottaa Skopjesta suora bussi Belgradiin Busticket4.me -sivustolta, nukkua yö Belgradissa ja jatkaa yllämainitulla reitillä Kroatiaan tai Budapestiin.
Hyvä tietää matkasta

Helsingistä pääset helposti jatkamaan matkaa muualle Suomeen VR:n junilla tai Matkahuollon / Onnibussin busseilla.

Jos haluat lippusi mahdollisimman edullisesti, kannattaa ne yleensä hankkia aikaisin. Voit lukea lisää sivulta Lippujen osto/UKK.

Ympäristöystävällisin valinta

Jos haluat pienentää matkasi hiilijalanjälkeä niin kannattaa paluumatkaa suunnitellessa suosia sähkökäyttöisiä junia silloin kun mahdollista.

Jos haluat ympäristösyistä välttää laivoja niin vaihtoehdoiksi jää Tukholma - Luleå - Kemi juna- ja bussiyhteys (ks. Paluu Suomeen Ruotsin kautta) tai vaihtoehtoisesti Pietarin/Moskovan kautta matkustaminen junalla.