maata pitkin matkustaminen Ruotsiin

Ruotsi

Reitit päivitetty 7.7.2021

Jatkamme reittien päivityksiä jälleen kun matkustustilanne normalisoituu nykyisestä. Muista tarkistaa eri maiden matkustusrajoitukset ja säännöt jos lähdet reissuun.

Ruotsiin matkustaessa paras reitti riippuu pitkälti siitä mihin päin Ruotsia olet matkalla ja mistä lähdet matkaan. Eteläisesta Suomesta Tukholmaan ja eteläiseen Ruotsiin pääsee helpoiten laivalla Tukholmaan josta pääsee jatkamaan esim. Göteborgiin ja Malmöön junalla. Pohjois-Ruotsin suuntaan kannattaa harkita Kemiin matkustamista yöjunalla josta pääsee nopeasti Haaparanta-Tornion matkakeskukseen Ruotsin puolelle ja jatkamaan matkaa muualle Pohjois-Ruotsiin. Haaparanta on tietääksemme pohjoisin paikka josta pääset rajan yli yleisillä kulkuneuvoilla. Suomen ja Ruotsin välisen rajan saa kuitenkin ylittää mistä tahansa (korona-aikana rajoituksia saattaa olla).

Löydät alempaa sivulta myös suosikkireittimme Ruotsiin Turun saariston ja Ahvenanmaan kautta.

Katso myös erittäin näppärä junakartta josta näet helposti Ruotsin junaverkoston - katso kartta tästä.
Helpoin ja halvin reitti Etelä-Suomesta Tukholmaan tai muualle eteläiseen Ruotsiin - yölaiva/päivälaiva Tukholmaan


Turku - Tukholma

Matka-aika: n. 11 h

Matkan hinta alk.: n.


Mobiililaitteella selaat taulukkoa kätevästi pyyhkäisemällä sivusuunnassa tai kääntämällä mobiililaitteesi poikittain.

Väli Liput Lähtö Saap. Hinta alk. €
 Turku - Tukholma Viking Line

08:45

20:45

18:55

06:30

14

Huom! Yölaivan hinta Turusta Tukholmaan omalla hytillä alk. 42 €. Pääset luonnollisesti myös Helsingistä Tukholmaan laivalla mutta se on yleensä kalliimpaa ja hitaampaa kuin Turun kautta matkustaminen.


Tukholman satamasta Viking Linen terminaalista pääset helpoiten Tukholman päärautatieasemalle joko kävellen (n. 3 km), bussilla nro. 53 (43 SEK puhelinsovelluksella), taksilla tai Viking Linen omalla bussilla (6 €)
Vaasa - Uumaja laivalla RuotsiinVaasan ja Uumajan kautta pääsee myös Ruotsiin. Nappaa ensin tarvittaessa VR:n juna tai Matkahuollon bussi Vaasaan. Wasalinen lähtö- ja saapumisajat vaihtelevat paljon sesongista ja päivästä riippuen - kannattaa katsoa ne suoraan Wasalinen sivuilta. Hinta on n. 36-41 € per henkilöNaantali - Kapellskär laivalla RuotsiinRuotsiin pääsee myös Naantalin kautta Kapellskäriin Finnlinesin laivalla - laivalle voi tosin varata lipun vain ajoneuvon kanssa. Polkupyörällä tai autolla matkustaessa tämä reitti voi olla mielenkiintoinen vaihtoehto.


Pohjois-Ruotsiin Kemin kautta yöjunalla


Helsinki - Kemi - Haaparanta

Matka-aika: n. 12 h

Matkan hinta alk.: n.


Mobiililaitteella selaat taulukkoa kätevästi pyyhkäisemällä sivusuunnassa tai kääntämällä mobiililaitteesi poikittain.

Väli Liput Lähtö Saap. Hinta alk. €
  Helsinki - Kemi VR

18:42-19:29

20:20-23:13

05:51

07:41-09:44

49
  Kemi - Haaparanta Matkahuolto

06:06 / 10:06 (ma-pe)

10:40 (la)

11:15 (su)

Lähtö Suom. aikaa

05:45 / 09:45 (ma-pe)

10:10 (la)

10:45 (su)

Saap. Ruots. aikaa

4

Haaparannasta pääset jatkamaan hyvin matkaa junalla tai bussilla - aikatauluja ja kohteita voit hakea Resrobotin Reseplanerarilla (hakukone yhteyksiin Ruotsissa).

Oulun/Kemin/Tornion kautta Tukholmaan asti

Pääset Oulun/Kemin/Tornion kautta Tukholmaan helposti parilla bussilla ja yöjunalla Bodenista Tukholmaan. Bussiaikataulut vaihtelevat päivästä riippuen - kannattaa katsoa Oulu/Kemi/Tornio - Haaparanta bussit Matkahuollon sivuilta ja Haaparanta - Boden juna tai bussi Resrobotin Reseplanerarilla.

Jokapäiväinen yöjuna Bodenista lähtee 22:11 ja saapuu Tukholmaan 09:22-09:53. Useina päivinä on myös toinen yöjunavuoro joka lähtee Bodenista 17:47. Osta liput SJ:n sivuilta.


Suomesta Tukholmaan Turun saariston ja Ahvenanmaan kautta


Ylläpidon mielestä kaikista mielenkiintoisin ja kaunein reitti Tukholman suuntaan kulkee Turun saariston ja Ahvenanmaan kautta. Ahvenanmaan reitti on parhaimmillaan pyörällä tai autolla matkustaessa mutta se onnistuu myös ilman omaa kulkuneuvoa. Kannattaa yöpyä matkalla jollain Ahvenanmaan saarella ja varata aikaa ainakin muutama päivä tähän reittiin.

Rantapallon sivuilla on hyvä kirjoitus reiteistä jotka toimivat pyörällä tai autolla - lue kirjoitus tästä.

Ilman omaa kulkuneuvoa reitti vaatii hieman suunnittelua, mutta onnistuu kyllä - tällöin kannattaa ottaa seuraava reitti:

Turku - Kustavi - Vuosnainen - Åva - Torsholma - Vårdö (Hummelvik) - Maarianhamina - Eckerö - Grisslehamn - Tukholma

Turusta pääset Kustaviin helposti Matkahuollon bussilla. Kustavista Vuosnaisiin (n. 8 km) sinun täytyy joko kävellä tai ottaa taksi/kimppataksi. Lue lisää kimppatakseista ja Åva - Torsholma yhteydestä Brändön saarien omilta sivuilta. Vuosnaisista (Osnäs) lähtee Ålandstrafikenin lautta Åvaan - aikataulut näet tästä. Åva - Torsholma välille voit ymmärtääksemme tilata ilmaisen kimppataksin/minibussin (ks. linkki Brändön sivuille ylempää). Torsholmasta reitti yksinkertaistuu - ota vain lautta Torsholmasta Vårdön Hummelvikiin (aikataulut tästä) ja jatka reittibussilla Maarianhaminaan (katso aikataulut tästä).

Maarianhaminasta pääset bussilla Ahvenanmaan Eckeröön (katso aikataulut tästä) josta voit ottaa Eckerö Linen laivan Ruotsin Grisslehamniin - matkan hinta on usein alle 5 € ja matka-aika n. kaksi tuntia. Grisslehamnista pääset noin kahdessa tunnissa Tukholmaan - yhteydet Grisslehamnista kannattaa katsoa Resrobotin Reseplanerarilla. Voit tietysti ottaa myös laivan suoraan Maarianhaminasta Tukholmaan.

Ruotsin sisällä liikkuminen

Ruotsissa on hyvät bussi- ja junaverkostot. Katso mm.:

SJ (Ruotsin junat)
Resrobot Reseplanerare (hakukone juniin ja busseihin)
Gomore.se (kimppakyydit Ruotsissa)

Kaupunkien omat joukkoliikenneyhteydet ja kartat löydät helpoiten Googlettamalla, esim. "Stockholm public transport".

Ympäristöystävällisin valinta

Jos haluat pienentää matkasi hiilijalanjälkeä niin laivalla Ruotsin kautta matkustaessa kannattaa suosia Viking Linen iltalähtöä Turusta joka liikennöidään Viking Grace-laivalla. Viking Gracessa on roottoripurje ja se on myös ainoa itämerellä toimiva laiva joka kulkee 100% LNG-kaasulla.

Jos haluat välttää laivoja niin vaihtoehdoiksi jää joko Kemi - Luleå - Tukholma juna- ja bussiyhteys tai vaihtoehtoisesti Pietarin/Moskovan kautta matkustaminen junalla.

Katso lisätiedot sivulta "Lähtö Suomesta"
Paluumatkan suunnittelu

Katso vinkit ja ohjeet paluumatkan suunnitteluun tästä:

Paluu Suomeen Ruotsin kautta

Paluu Suomeen Baltian kautta