maata pitkin matkustaminen Norjaan

Norja

Reitit päivitetty 7.7.2021

Jatkamme reittien päivityksiä jälleen kun matkustustilanne normalisoituu nykyisestä. Muista tarkistaa eri maiden matkustusrajoitukset ja säännöt jos lähdet reissuun.

Matkustusvaihtoehdot Norjaan ovat tällä hetkellä huonot, koska useita rajat ylittäviä matkuskeinoja on karsittu koronatilanteestaa johtuen. Tietojemme mukaan ainoa tapa päästä Norjaan yleisillä kulkuvälineillä on tällä hetkellä bussilla Karlstadista Osloon. Karlstadiin pääset Tukholmasta junalla ja lipun Tukholmasta Osloon saa ostettua kerralla SJ:n sivuilta.


Norjaan matkustaessa paras reitti riippuu pitkälti siitä mihin päin Norjaa olet matkalla ja mistä lähdet matkaan. Eteläisesta Suomesta eteläiseen Norjaan pääsee helpoiten Tukholman kautta. Lofoottien suuntaan kannattaa harkita Kemiin matkustamista yöjunalla josta siirrytään Ruotsin Luulajan kautta junalla Narvikiin - toinen vaihtoehto Lofooteille päin on Vaasan kautta laivalla Uumajaan josta pääsee myös junalla Narvikiin asti. Aivan pohjoisimpaan Norjaan kannattaa matkustaa joko Ruotsin ja Narvikin kautta tai kesällä suoraan Suomen Lapin kautta.

Katso myös erittäin näppärä junakartta josta näet helposti Ruotsin ja Norjan junaverkostot - katso kartta tästä.
Helpoin reitti Etelä-Suomesta Osloon tai muualle eteläiseen Norjaan - yölaiva Tukholmaan josta jatko junalla Norjaan


Turku - Tukholma - Oslo

Matka-aika: n. 20 h

Matkan hinta alk.: n.


Mobiililaitteella selaat taulukkoa kätevästi pyyhkäisemällä sivusuunnassa tai kääntämällä mobiililaitteesi poikittain.

Väli Liput Lähtö Saap. Hinta alk. €
 Turku - Tukholma Viking Line 20:55 06:30 42
  Tukholma - Oslo SJ

08:06-09:10

15:09-16.00

53

Tukholman satamasta Viking Linen terminaalista pääset helpoiten Tukholman päärautatieasemalle joko kävellen (n. 3 km), bussilla nro. 53 (43 SEK puhelinsovelluksella), taksilla tai Viking Linen omalla bussilla (6 €)


Tukholma - Oslo välillä on tällä hetkellä vaihto junasta bussiin Karlstadissa korona/rajamuodollisuuksista johtuen.

Oslosta pääset helposti jatkamaan matkaa junalla mm. Kristiansandiin, Stavangeriin, Bergeniin ja myös Trondheimiin sekä Bodøn asti. Katso liput Vy:n sivuilta.

Tukholmasta pääsee myös Sundsvallin ja Storlien kautta Trondheimiin, reitti on hieman nopeampi kuin Oslon kautta matkustaminen jos olet matkalla Trondheimin suuntaan Tukholmasta.

Vaasa - Uumaja laivalla Norjaan (7.7.2021: Tällä hetkellä Narvikin tai Trondheimin reitti Uumajan kautta on mahdoton koska juniin ei saa lippuja tai ne eivät kulje)Vaasan ja Uumajan kautta pääsee myös Norjaan mutta läheskään kaikkina päivinä ei ole aamulähtöjä - saavut silloin Uumajaan vasta myöhään illalla ja et pääse jatkamaan matkaa junalla Trondheimiin tai Osloon samana päivänä. Uumajasta pääsee kuitenkin muutamalla vaihdolla n. 10 tunnissa junalla Trondheimiin jos aamulautta liikennöi matkapäivänäsi. Wasalinen iltalähtö sopii kuitenkin hyvin jos jatkat Uumajasta Narvikiin - yöjuna Narvikiin saapuu Uumajaan noin kello kahden aikaan yöllä ja on perillä Narvikissa seuraavana päivänä 12:47.

Wasalinen lähtö- ja saapumisajat vaihtelevat paljon sesongista ja päivästä riippuen - kannattaa katsoa ne suoraan Wasalinen sivuilta.


Narvikiin, Tromssaan tai Lofooteille Kemin kautta yöjunalla (7.7.2021: Reitti ei tällä hetkellä toimi, koska Narvikin junaan ei saa lippuja.)


Reitin osuus Kemistä Narvikiin toimii vain ma-pe - lauantaisin ja sunnuntaisin pääsee kyllä Kemistä eteenpäin mutta et tarpeeksi aikaisin ehtiäksesi Narvikin junaan. Lauantaisin ja sunnuntaisin Etelä- tai Keski-Suomesta Narvikiin suuntaavan matkaajan kannattaa koittaa Vaasa - Uumaja lauttaa Wasalinelta ja yöjunaa Uumajasta Narvikiin (SJ).

Toinen vaihtoehto on ottaa tarvittaessa ensin yöjuna Etelä-Suomesta Tornio-Itäinen asemalle (Lähtö Helsingistä 18:14, saap. 6:11). Tornio-Itäiseltä on matkaa Tornio-Haaparannan matkakeskukseen n. 3 km jonka ehtii helposti kävelemään (katso kartta tästä) niin että ehdit Luulajan bussiin. Toinen vaihtoehto on ottaa taksi (Meri-Lapin taksit on alueella paras, nro 0200 68000).


Helsinki - Kemi - Haaparanta - Luulaja (Luleå) - Narvik

Matka-aika: n. 24 h

Matkan hinta alk.: n.


Mobiililaitteella selaat taulukkoa kätevästi pyyhkäisemällä sivusuunnassa tai kääntämällä mobiililaitteesi poikittain.

Väli Liput Lähtö Saap. Hinta alk. €
  Helsinki - Kemi VR

18:42-19:29

05:51

49
  Kemi - Haaparanta Matkahuolto 06:06 06:45 (suom. aika) 4
  Haaparanta - Luulaja (Luleå) Länstraf. Norbotten 06:45 (ruots. aika) 09:40 19
  Luulaja (Luleå) - Narvik SJ

10:02

17:37

37

Huom! Reitissä on melko tiukahkot vaihtoajat varsinkin Kemissä mutta uskomme sen toimivan vaikka yöjuna olisikin hieman myöhässä - Matkahuollon bussi saattaa odottaa junamatkustajia ainakin hetken ja voit aina tarvittaessa myöhästymistilanteissa ottaa taksin (n. 50 €, 22 min) Kemistä Haaparannan matkakeskukseen - VR saattaa hyvinkin korvata taksimatkan jos juna on myöhässä niin ettet ehdi Matkahuollon bussiin.

Jatko Narvikista Tromssaan

Pääset Narvikista Tromssaan bussilla - katso aikataulut www.en-tur.no.


Suomesta Pohjois-Norjaan Lapin kautta (HUOM! Reittejä ei 2021 kesällä liikennöidä)


Talvella ainoa bussiyhteys Pohjois-Suomesta Pohjois-Norjaan on Eskelisen Arctic Route Rovaniemeltä Tromssaan 31.3 asti. Linjaa luultavasti ajetaan 2021-2022 talvella jos matkustustilanne sen sallii (kysy tarvittaessa lisätietoja Eskeliseltä). Kesällä pääset Pohjois-Suomesta Tromssaan, Nordkappiin tai Vadsøn asti Eskelisen busseilla. Ota ensin yöjuna Rovaniemeen tai Ouluun VR:n sivuilta.

Bussit liikennöivät eteenpäin Norjaan seuraavina aikoina viime kesänä - aikataulut ovat yleensä samat seuraavalle vuodelle:

1.6 - 16.9.2019 Oulu - Rovaniemi - Kittilä - Kilpisjärvi - Tromssa

1.6 - 18.8.2019 Oulu - Sodankylä - Ivalo - Inari - Nordkapp

15.6 - 15.8.2019 Rovaniemi - Sodankylä - Ivalo - Inari - Utsjoki - Vadsø

Tromssan ja Nordkappin bussit on aikataulutettu niin että pääset jatkamaan matkaa Rovaniemestä tai Oulusta miltei saman tien jos matkustat yöjunalla. Vadsøn bussia joudut odottelemaan muutaman tunnin. Liput saat varattua Matkahuollon kautta kun ne tulevat myyntiin. Voit katsoa aikatauluja Eskelisen sivuilta tästä.

Muina vuodenaikoina Pohjois-Norjaan kannattaa matkustaa Narvikin kautta ja katsoa bussiliput lopulliseen kohteeseen sivulta www.en-tur.no

Norjan sisällä liikkuminen

Norjassa on hyvät bussi- ja junaverkostot. Katso mm.:

NSB (Norjan junat)
www.en-tur.no (Hakukone Norjan busseihin ja juniin)
Gomore.no (Kimppakyydit Norjassa)

En-turin palvelua käyttäen voit valita suodattimella lennot pois hakutuloksista.

Kaupunkien omat joukkoliikenneyhteydet ja kartat löydät helpoiten Googlettamalla, esim. "Oslo public transport".

Ympäristöystävällisin valinta

Jos haluat pienentää matkasi hiilijalanjälkeä niin laivalla Ruotsin kautta matkustaessa kannattaa suosia Viking Linen iltalähtöä Turusta joka liikennöidään Viking Grace-laivalla. Viking Gracessa on roottoripurje ja se on myös ainoa itämerellä toimiva laiva joka kulkee 100% LNG-kaasulla.

Jos haluat välttää laivoja niin vaihtoehdoiksi jää joko Kemi - Luleå - Tukholma juna- ja bussiyhteys tai vaihtoehtoisesti Pietarin/Moskovan kautta matkustaminen junalla.

Katso lisätiedot sivulta "Lähtö Suomesta"